Bereslimme Beertjes
inloggen inloggen

Vraag en antwoord

 
Op deze pagina vindt u een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot kinderen en computers, en de antwoorden daarop. Deze vragen worden regelmatig aangevuld met nieuwe vragen van gebruikers. Heeft u ook een vraag? Laat het ons weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
 

Voor welke leeftijd is Letters in Beweging geschikt?

Voor welke leeftijd is Bereslimme Boeken geschikt?

Voor welke leeftijd is Samenslim geschikt?

Zijn beeldschermen slecht voor de ogen van jonge kinderen?

Kunnen kinderen RSI krijgen?

Kan mijn kind al wel met de muis werken?

Zijn computerspelletjes beter of slechter dan televisie?

Kunnen kinderen niet beter buiten spelen of bordspellen doen?

Mijn kind zit het liefst zo lang mogelijk achter de computer, is dat slecht?

Zijn de spelletjes op deze site beter dan andere computerspellen?

Waarom doen jullie wetenschappelijk onderzoek naar de spellen?

Wat houdt het wetenschappelijk onderzoek naar de spellen precies in? 
Voor welke leeftijd is Letters in Beweging geschikt?
Letters in beweging is de allereerste stap richting lezen en schrijven. Het doel is dat kinderen gaan begrijpen dat geschreven letters samen hangen met klanken. Het is in principe gemaakt voor de kleuterleeftijd. De meeste kinderen profiteren er optimaal van rond de periode aan het eind van groep 1 en aan het begin van groep 2. Maar er zijn ook kinderen die de ontwikkeling waar Letters in Beweging een beroep op doet eerder of later doormaken. Als u wilt weten of het voor uw kind geschikt is, kunt u het beste nagaan in hoeverre het al met letters en klanken bezig is. Sommige kleuters kennen al letters en begrijpen ook dat die letters horen bij bepaalde klanken. Als een kind daarnaast ook oefenspelletjes als 'In welk woord hoor je de m van mama?' goed kan uitvoeren, is het programma waarschijnlijk te gemakkelijk. Maar wanneer de kleuter nog geen letters kent of nog niet begrijpt dat die letters ergens voor staan, is het een heel goed moment om dit met Letters in Beweging te gaan ontdekken.

Terug naar boven

Voor welke leeftijd is Bereslimme Boeken geschikt?
Het aanbod van digitale prentenboeken die in Bereslimme Boeken zijn opgenomen, is divers. De makkelijkste prentenboeken zijn geschikt vanaf 3 jaar, bijvoorbeeld de boeken van Dikkie Dik. De moeilijkere boeken, bijvoorbeeld de boeken van Max Velthuijs, zijn ook voor 7 jarigen nog leuk om te bekijken en mee te spelen.

Terug naar boven

Voor welke leeftijd is Samenslim geschikt?
Samenslim is gemaakt voor peuters en kleuters, dus voor kinderen vanaf 3 tot ongeveer 5 jaar. Voor kinderen onder de 3 jaar hebben computerspelletjes nog te weinig betekenis. Daarnaast zijn bepaalde noodzakelijke vaardigheden op die leeftijd nog onvoldoende ontwikkeld.
Zijn beeldschermen slecht voor de ogen van jonge kinderen?
Geen enkele studie heeft nog kunnen aantonen dat een beeldscherm schade aan de ogen veroorzaakt. Voor gezonde ogen is het werken met computerbeeldschermen ongevaarlijk. Dat neemt niet weg dat er bij verkeerd gebruik klachten zouden kunnen ontstaan. Dat willen we onze kleintjes natuurlijk niet aandoen. We raden u daarom aan om een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Het belangrijkste advies is: zorg voor afwisseling. Te lang achter een beeldscherm zitten is gewoon niet gezond. De afstand tussen de ogen en het beeldscherm moet tenminste 50 cm zijn. Zorg verder voor goede verlichting, maar vermijd tegenlicht van ramen. En voorkom dat licht van ramen of lampen reflecteert in de monitor. Voorkom een slechte kwaliteit-beeldscherm. Een trillend beeld en flikkeringen op het scherm zijn heel vermoeiend voor de ogen.

Terug naar boven

Kunnen kinderen RSI krijgen?
Misschien vraagt u zich af of uw kind risico loopt om RSI (repetitive strain injury, oftewel 'muisarm') te krijgen. RSI kan optreden wanneer iemand langdurig achter elkaar dezelfde soort bewegingen maakt. Bij jonge kinderen is dat nog niet het geval, omdat ze nog niet zo lang achter de computer zitten. Bovendien zijn ze erg bewegelijk, waardoor ze bewegingen meer afwisselen dan volwassenen.
 
Kan mijn kind al wel met de muis werken?
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen van 3 jaar goed kunnen leren met een muis om te gaan. Een gewone muis is eigenlijk te groot voor kleine kinderhandjes. Laptop-muisjes zijn kleiner, dus beter geschikt voor uw kleine. Wilt u een kleine én extra aantrekkelijke muis, dan kunt u de aanschaf van een echt kindermuisje overwegen.

Terug naar boven

Zijn computerspelletjes beter of slechter dan televisie?
Het spelen van computerspelletjes wordt vaak in één adem genoemd met televisiekijken. Er wordt vaak gezegd dat ze even 'slecht' zijn. Maar er is een groot verschil! Televisiekijken is een passieve bezigheid, terwijl een kind bij het spelen van computerspelletjes actief bezig is. Bovendien krijgt het kind direct feedback op zijn of haar prestatie, bijvoorbeeld hulp of een leuk filmpje als beloning. Computerspelletjes zijn zogezegd interactief. Ze stimuleren daardoor op een speelse manier de ontwikkeling van uw kind. Het kind leert door te doen.

 Terug naar boven

Kunnen kinderen niet beter buiten spelen of bordspellen doen?
Voor een evenwichtige ontwikkeling van kinderen is spelen essentieel. Spelenderwijs doen ze veel kennis op en leren ze allerlei vaardigheden. Bijvoorbeeld samenwerken, rekening houden met een ander, delen en probleempjes oplossen. Het is dan ook zeker niet de bedoeling dat computerspelletjes de plaats van buitenspelen en bordspellen innemen. Maar ze kunnen wel een goede aanvulling vormen op dit spel en op ervaringen uit het dagelijks leven. Uw kleine is bijvoorbeeld vast dol op verstoppertje spelen. Daarom hebben wij (onder andere) zoekspellen ontwikkeld. Zo kan uw kind de ervaringen met computerspelletjes koppelen aan ervaringen uit het dagelijks leven. Dit geeft het leren extra verdieping.
Mijn kind zit het liefst zo lang mogelijk achter de computer, is dat slecht?
Het is bekend dat de meeste kinderen dol zijn op computerspelletjes. Voor jonge kinderen geldt dat zij vaak uit zichzelf al afwisseling zoeken, omdat zij niet langer bewuste aandacht kunnen opbrengen. Als dat niet het geval is, is het belangrijk dat u als ouder de grenzen aangeeft. Te lang achter de computer zitten is namelijk niet gezond. Het stilzitten achter de computer moet afgewisseld worden met activiteiten waarin uw kleine lekker kan bewegen. En hoewel beeldschermen niet schadelijk zijn voor de ogen, kan het kind wel hinderlijke klachten krijgen wanneer het er te lang achter zit. Tenslotte is het belangrijk dat het kind de ervaringen die het in de 'virtuele wereld' opdoet, kan koppelen aan ervaringen in het dagelijks leven. Buiten lekker uitrazen, vadertje en moedertje spelen of mooie bouwwerken maken van lego blijft dus erg belangrijk.

Zijn de spelletjes op deze site beter dan andere computerspellen?

Net als tussen gewone spelletjes bestaan er ook tussen computerspelletjes verschillen in kwaliteit. De ontwikkeling van de spellen op Bereslim.nl staat onder begeleiding van een groep van vooraanstaande wetenschappers op het gebied van pedagogiek en ontwikkelingspsychologie. De opdracht die het kind in de spelletjes krijgt, lokt gedrag uit dat het kind net een stap verder brengt dan waar het kind op dat moment in zijn ontwikkeling is gebleven. Daardoor stimuleren de spelletjes de ontwikkeling van het jonge kind zo optimaal mogelijk. Verder zijn de spelletjes zo ontworpen dat ze de interactie tussen het kind en de computer bewust uitlokken. Dat het werkt zien wij voortdurend in de praktijk.
Waarom doen jullie wetenschappelijk onderzoek naar de spellen?
Bereslim.nl is een platform waarin verschillende onderzoeksprojecten participeren. Er is nog maar weinig bekend over het leren van peuters  en kleuters en de rol die de interactie met de computer daarin speelt. Het gezamenlijke doel van de onderzoekers die in het Bereslim.nl-platform participeren is daarom het leveren van een bijdrage aan de wetenschappelijke kennis op dit gebied. Daarnaast levert elk afzonderlijk project ook specifieke informatie op over een aspect van de ontwikkeling van jonge kinderen. Onderzoek naar de spelletjes op Samenslim.nl leveren bijvoorbeeld informatie op over hoe jonge kinderen 'leren leren'. Het onderzoek naar interactieve prentenboeken levert informatie op over de taalontwikkeling van jonge kinderen. Er wordt aan gewerkt dat het aantal onderzoeksprojecten dat in Bereslim.nl participeert, in de toekomst nog verder uit te breiden.
Wat houdt het wetenschappelijk onderzoek naar de spellen precies in?
Het wetenschappelijk onderzoek begint met het bestuderen van literatuur. Wat is er met betrekking tot dit onderwerp al bekend? Welke theorieën bestaan er over dit onderwerp? Van die kennis wordt vervolgens gebruik gemaakt bij het ontwikkelen van een bepaald product. Vaak worden daarbij ook succesvolle praktijkervaringen betrokken. Het product is bijvoorbeeld een pedagogisch verantwoord computerspelletje of een 'levend boek' dat de taalontwikkeling stimuleert. Het is steeds de bedoeling dat het gebruik van het product door kinderen nieuwe informatie over het betreffende onderwerp oplevert voor de wetenschappers. Daarom laten de onderzoekers het product gebruiken door een groep kinderen, waarbij ze de resultaten verzamelen. Deze resultaten kunnen kennis over het onderwerp opleveren, maar het geeft ook aanknopingspunten om verbeteringen aan te brengen in het product. Op deze manier levert het onderzoek dus zowel kennis als wetenschappelijk verantwoorde producten op.